Tuesday, May 22, 2007

Made in Turkey?


Διαβάζω στα Αμυντικά Θέματα του Μαΐου: "Ετοιμη να παράξει το δικό της άρμα μάχης είναι η Τουρκία, όπως έγινε γνωστό έπειτα από συνάντηση που είχαν στελέχη της κυβερνήσεως, του υπουργείου Άμυνας και επιχειρηματίες".
Μετά και από μιά γρήγορη αναζήτηση νάσου και το σχετικό αρθράκι στο διαδικτυακό τόπο DefenceNews.com.

Τι έγινε ρε παιδιά; Οι πάλαι ποτέ "μπουνταλάδες" ξεθάρρεψαν και κάνουν τέτοια τεχνολογικά ανοίγματα; Από τη μιά το "Εθνικό Πλοίο" (MilGem), από την άλλη συμπαραγωγές για F-16, CN-235, UAVs κλπ από την TAI. Νάσου τώρα και το "Εθνικό Τανκ". Κι εμείς εδώ τι κάνουμε; Εμείς τα εξυπνοπούλια που θέλουμε να ενισχύσουμε και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία που βρισκόμαστε; Ααα εμείς είμαστε μάγκες και τα παίρνουμε έτοιμα. Τα μοσχοπληρώνουμε σε διεφθαρμένους εμπόρους όπλων για να πάρουμε καλό πράμα, δοκιμασμένο. Η στην καλύτερη περίπτωση τα φτιάχνουμε (σαν υποκατασκευαστές βεβαίως, όχι συμπαραγωγοί) με σχέδια τρίτων. Να κάτι σαν τον "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ" να πούμε που γέρνει λιγάκι.

Δηλαδή δεν κατάλαβα τι παραπάνω έχουν τα Τουρκάκια που το παλεύουνε όπως μπορούν να αναπτύξουν δικιά τους - ναι δικιά τους - αμυντική βιομηχανία. Σιγά - σιγά με μεθοδικότητα ασύμβατη με την Ανατολίτικη νοοτροπία και με μιά υπομονή κι επιμονή που σίγουρα προκαλεί εντυπώσεις. Κι εμείς εδώ να αμπελοφιλοσοφούμε και να βαυκαλιζόμαστε. Αλλά ξέχασα εμείς Tanks μπορεί να μην μπορούμε να σχεδιάσουμε (πόσο μάλλον να κατασκευάσουμε), αλλά από "Think Tanks" όσα θες: ΙΑΑ, ΕΛΙΑΜΕΠ, ΕΛΕΣΜΕ και άλλα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε και να "σκεφτόμαστε" το κακό μας τον καιρό. Παπαρολογία "Made in Greece".

No comments: