Friday, September 28, 2007

Master & Commander




Η αλλιώς η απόλυτη ταινία περί ηγεσίας, και όχι μόνο. Όσες φορές κι αν τη βλέπω δεν τη χορταίνω. Όλα είναι εκεί... η ναυτικότητα, ο ανδρισμός, η συντροφικότητα, το θάρρος, η ηγεσία, η εκπαίδευση, η τακτική, η μάχη, η ιστορία, το Royal Navy, ο Lord Nelson και τόσα άλλα που μπορώ να γράφω για μέρες. Μιά ταινία must see για τον άνδρα, τον ναύτη, τον ηγέτη. Μια ταινία που θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο μελέτης στις στρατιωτικές ακαδημίες. Μια ταινία που πρέπει να τη δουν όλοι οι Αξιωματικοί του Ναυτικού και όχι μόνο. Μιά ταινία που θα πρέπει να τη δούν όσοι είναι στις κορυφές της ηγεσίας της οποιασδήποτε ηγεσίας, πολιτικής στρατιωτικής δεν έχει σημασία. Όλα είναι τόσα ξεκάθαρα εκεί, η θάλασσα, το πολεμικό πλοίο, το πλήρωμα, το ηθικό, ο εχθρός και πάνω απ'όλους και όλα ο Κυβερνήτης.... o απόλυτος άρχων, ο Θεός, Master & Commander.

Σε μιά εποχή που το ανδρικό φύλο έχει αρχίσει και εκμαυλίζεται, που ρέπει συνεχώς προς τη μαλθακότητα και την τρυφηλότητα, έρχεται αυτή ταινία για να σου δείξει πως ήταν κάποτε οι άνδρες όταν είχαν αρχίδια. Σε μιά εποχή διαρκούς αμφισβήτησης και μηδενισμού, έρχεται αυτή η ταινία που σου τακτοποιεί τις σκέψεις στο μυαλό σου και σου δείχνει ότι ειναι τελικά ωραίο να νοιώθεις περήφανος για την πατρίδα σου, το πλοίο σου τον εαυτό σου τον ίδιο. Σε μιά εποχή και σε μιά χώρα διεφθαρμένη, έρχεται αυτή η ταινία να σου διδάξει το θάρρος και τη δύναμη ψυχής. Σε μιά εποχή που η ηγεσία (η οποιαδήποτε ηγεσία το ξαναλέω) έχει γίνει συνώνυμη του συμβιβασμού, έρχεται η ταινία που σου δείχνει πως πρέπει να είναι ο ηγέτης όταν πρέπει να πάρει αποφάσεις δύσκολες, πως πρέπει να κόβει τους γόρδιους δεσμούς, πως θα θυσιάσει τον έναν για τους πολλούς, πως θα κάνει το πλήρωμά του να τον ακολουθήσει στη μάχη όχι επειδή έχει τον τίτλο και τα γαλόνια, αλλά επείδή είναι αυτό που είναι και μόνο αυτός είναι.


Ξέρω ότι δεν αγγίζουν όλους αυτά. Αν ποτέ μπεί κανείς εδώ και τα διαβάσει μπορεί και να γελάσει... στ' αρχίδια μου, για μένα τα γράφω έτσι κι αλλιώς. Προτιμώ να βλέπω Master & Commander παρά Fame story και συναφείς τηλε-κοπρηές. Προτιμώ να ανασαίνω το θαλασσινό αεράκι παρά τα βοθρολύματα παράγωγα της αστικής υπερκατανάλωσης. Προτιμώ να δώσω παραδείγματα ανδρισμού στα παιδιά μου παρά να τα κάνω bi-sexual δήθεν-προοδευτικούς. Προτιμώ να είμαι αυτόνομος παρά να βασίζομαι σε άλλους. Προτιμώ να είμαι leader παρά follower. Προτιμώ να βλέπω τα νώτα και να κυνηγώ την πρύμνη του εχθρού, παρά να εκθέτω τον κώλο μου στον κάθε μαλάκα που ορέγεται να μου τον γαμήσει. Προτιμώ να γαμάω απο το να με γαμάνε. Προτιμώ να νικάω απο το να με νικάνε. Προτιμώ να είμαι Master & Commander.

3 comments:

Κωστής Γκορτζής said...

jedi master, θα προσυπέγραφα με τα ...τέσσερα το κείμενο αν έλειπε ο υπερβολικός 'αντρισμός' και η συλλήβδην καταδίκη διαφορετικών ερωτικών αντιλήψεων. Εξ άλλου στην εποχή που αναφέρεται το έργο, λόγω της μακρόχρονης και στενής συμβίωσης των αντρών, εμπεδώθηκε και η γενικότερη αντίληψη του κόσμου για την διαδεδομένη βρετανική 'ομοφυλοφιλία'.
Στον 21ο αιώνα υπάρχουν και allwomen πολεμικά ή εμπορικά πλοία ή και μικτά όπου η οργανωση και εκτέλεση των αποστολών τους διέπεται από τους ίδιους κανόνες με αυτούς που βλέπουμε στο έργο.
Συμφωνώ πάντως μαζί σας ότι τα 'διδάγματα' της περιγραφόμενης στην ταινία ναυτικής ζωής και ηγεσίας είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τις δήθεν ηγεσίες του σήμερα.

Jedi Master said...

Κύριε Γκορτζή έχετε δίκιο το παράκανα με τις σεξιστικές εκφράσεις. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο...

Κωστής Γκορτζής said...

Η παραδοχή του 'ξεστρατίσματος' αναδεικνύει και τις αρχές σας.
Είναι οι ίδιες, άλλωστε, στις οποίες οφείλεται και ο ενθουσιασμός και ορμητικότητά σας στην προβολή της πραγματικά αξιόλογης ταινίας.
Εγώ σας ευχαριστώ. Γιατί μας δείχνετε πώς πρέπει να προφυλάσσει κανείς το κύρος του αναγνωρίζοντας δημόσια τυχόν σφάλμα του.