Tuesday, April 1, 2008

ΙΜΙΑ...ξανά



Ξάφνου ο κ. Τριανταφυλλόπουλος θυμήθηκε πάλι τα Ίμια. "Το έριξαν το ελικόπτερο οι Τούρκοι;". Ο πιλότος ζαλίστηκε, έπαθε vertigo ή έμφραγμα; Θλιβερή και πονεμένη ιστορία. Αλλά μια και το θυμηθήκαμε, αλήθεια ποιός θυμάται το "Ευχαριστώ την Κυβέρνηση των ΗΠΑ" του τότε Πρωθυπουργού κ. Σημίτη; Εξαιρετικά επίκαιρο (ο ρόλος των ΗΠΑ δηλαδή) τώρα που τρέχουμε με το Σκοπιανό και τα Βαλκάνια είναι άνω κάτω με την αναγνώριση του Κοσόβου.

Θα ήθελα να σχολιάσω λοιπόν το θέμα της στάσης των ΗΠΑ τότε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη τη νύχτα 3 πολιτικά πρόσωπα (Σημίτης - Πάγκαλος - Αρσένης) μιλούσαν με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ.

Το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών δεν αποκαλύφθηκε φυσικά ποτέ. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να παραθέσω μία πληροφορία που άντλησα από Τουρκικό site συγκεκριμένα το Turkish Greek Relations Forum, όπου εκεί μέσα σε μία μελέτη TURKISH – GREEK RELATIONS From Conflict to Détente the Last Decade, κάποιου Fuat Aksu αναγράφεται η ακόλουθη φράση: ...the declaration from USA stipulating: “the party that shoots the first bullet will find the USA against it” was also efficient. Δηλαδή όποιος "έριχνε" πρώτος θα έβρισκε την Αμερική απέναντί του. Και μετά από αυτό τους είπαμε κι ευχαριστώ...

Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η πηγή, αλλά η συγκεκριμένη φράση αν όντως ειπώθηκε από επίσημα Αμερικανικά χείλη είναι όντως καταλυτική και σίγουρα δίνει άλλη διάσταση στον τρόπο του τελικού χειρισμού της κρίσης. Και βέβαια δικαιώνει όσους φωνάζουν κατά καιρούς για το "βρώμικο" ρόλο των Αμερικάνων στις υποθέσεις άλλων χωρών. Αυτά προς περαιτέρω προβληματισμό και αναζήτηση.

No comments: