Master & Commander


If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle.[SUN TZU]
Στο εξώφυλλο βλέπουμε τρεις ανθρώπους να δίνουν κυριολεκτικά μάχη με τις φλόγες πάνω στην σκεπή του σπιτιού τους. Μέχρι εδώ καλά... Ωστόσο για κακή τύχη των δημοσιογράφων και των συντακτών της εφημερίδας, η ίδια φωτογραφία δημοσιεύτηκε και σε άλλα έντυπα (όπως η εφημερίδα city press) με τη μόνη διαφορά ότι η τεράστια φωτιά δεν υπήρχε!!!
Χρειάζεται να πω ή να γράψω τίποτ' άλλο; ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!!
Son, we live in a world that has walls, and those walls have to be guarded by men with guns. Who's gonna do it? You? You, lieutenant Weinberg?
I have a greater responsibility than you can possibly fathom. You weep for Santiago, and you curse the Marines. You have that luxury. You have the luxury of not knowing what I know - that Santiago's death, while tragic, probably saved lives; and my existence, while grotesque and incomprehensible to you, saves lives.
You don't want the truth because deep down in places you don't talk about at parties, you want me on that wall -- you need me on that wall.
We use words like "honor," "code," "loyalty." We use these words as the backbone of a life spent defending something. You use them as a punch line.
I have neither the time nor the inclination to explain myself to a man who rises and sleeps under the blanket of the very freedom that I provide and then questions the manner in which I provide it.
I would rather you just said "thank you" and went on your way. Otherwise, I suggest you pick up a weapon and stand the post. Either way, I don't give a damn what you think you are entitled to!
A Few Good Men (1992) Courtroom Defense Speech about 'Code Red'
Jack Nicholson as Col. Nathan R. Jessup
1982 – Απρίλιος. Το Βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει για τον τρόπο αντιμετώπισης της πιο σοβαρής κρίσης στην πρόσφατη μεταπολεμική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε 48 ώρες επίκειται επίθεση των Αργεντινών κατά των νήσων Falklands. Οι Πολιτικοί είναι διστακτικοί. Ο Υπουργός Άμυνας John Nott υποστηρίζει ότι η απόσταση είναι απαγορευτική για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Όμως ο Βρετανός Α/ΓΕΝ (1st Sea Lord) Admiral Sir Henry Leach έχει διαφορετική άποψη. Διακόπτει το συμβούλιο, παρακάμπτει την ιεραρχία και ζητά απ’ευθείας ακρόαση από την Πρωθυπουργό Margaret Thatcher. Διαβεβαιώνει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση είναι εφικτή, ο στόλος είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ότι ο ίδιος μπορεί να συγκροτήσει μία δύναμη επιχειρήσεων μέσα σε λίγες μέρες. Η αποφασιστικότητα, ο ενθουσιασμός και ο επαγγελματισμός του Ναυάρχου πείθουν την σιδηρά κυρία για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η μετέπειτα ιστορία είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Το κύρος και το γόητρο μίας πρώην αυτοκρατορίας αποκαθίσταται.
1996 – Ιανουάριος. Ξημερώματα της 31ης. Η Ελλάς βιώνει τη χειρότερη κρίση μετά τη μεταπολίτευση – τα Ίμια. Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει «άτυπα» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας εστιάσουμε στις ηγετικές μορφές των κ. Σημίτη και Ναυάρχου Λυμπέρη μέσα από τα ίδια τους τα γραπτά. Ο τότε Πρωθυπουργός γράφει για την κρίση στο βιβλίο του «Πολιτική Για Μια Δημιουργική Ελλάδα». Επιλέγω μερικές φράσεις μέσα από το βιβλίο του που αποκαλύπτουν την ψυχοσύνθεση του τότε Πρωθυπουργού της χώρας και τις προθέσεις του: «Πρόθεσή μου δεν είναι η εμπλοκή της Ελλάδας σε μία ενδεχόμενη αναμέτρηση με άγνωστες προεκτάσεις...»«Ήθελα να αποφύγω τη δημιουργία της εντύπωσης ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολεμική κρίση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί με πολιτικά μέσα κι όχι με μία στρατιωτική επιχείρηση» (σελ. 63). Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι η Πολιτική ηγεσία έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της. Έχει επιλέξει την μη σύγκρουση. Το κύρος και το γόητρο της χώρας βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Η αγωνία του δε για απεμπλοκή είναι κάτι παραπάνω απο φανερή στη φράση του: «Αρχίζει να διαφαίνεται η προοπτική εξόδου από την κρίση» (σελ. 67). Όμως κάπου εκεί που η κρίση αποκλιμακωνόταν, οι Τούρκοι κάνουν κίνηση αιφνιδιασμού και καταλαμβάνουν τη Δυτική Ίμια. Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έχει έρθει. Στο σημείο αυτό ας δούμε τι λέει ο ίδιος ο Ναύαρχος Λυμπέρης στο βιβλίο του "Εθνική Στρατηγική και Χειρισμός Κρίσεων" (σελ. 186), όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας του θέτει μία σαφή ερώτηση: «... πως βλέπει ο Α/ΓΕΕΘΑ το αποτέλεσμα ενδεχόμενης σύγκρουσης;». Απαντά ο Ναύαρχος: «Έχουμε τακτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου και στο ξεκίνημα θα τους καταφέρουμε ένα γερό κτύπημα με την Αεροπορία και το Ναυτικό. Η σύγκρουση ίσως κλιμακωθεί. Δεν μπορώ να σας βεβαιώσω ότι έχω τη νίκη στο πιάτο. Θα πολεμήσουμε για να νικήσουμε». Η προηγούμενη φράση μεταφράζεται με άλλα λόγια «...ναι μεν μπορούμε αλλά μπορεί και όχι, άρα η απόφαση είναι δική σου». Αυτό ήταν..., μετά από αυτή την «προσεκτική» απάντηση και με δεδομένες τις προθέσεις του κ. Σημίτη, η απόφαση της Πολιτικής ηγεσίας ήταν δεδομένη και τα αποτελέσματα είναι επίσης γνωστά.
Ο παραλληλισμός των δύο συμβάντων είναι αναπόφευκτος. Από τη μία, βούληση και αποφασιστικότητα, από την άλλη ανασφάλειες, επιφυλακτικότητα, φοβία. Τα συμπεράσματα δικά σας...
"Aισθητή είναι η απόκλιση του βιβλίου από τις κατευθύνσεις και τους στόχους του Διαθεματικού Eνιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών Iστορίας (ΔEΠΠΣI), βάσει της κανονιστικής αποφάσεως 21072/Γ2…
Συμπερασματικά, το κείμενο του διδακτικού εγχειριδίου
Νομίζω ότι η Ακαδημία πολύ συνοπτικά αλλά με ακρίβεια, εστιάζεται στην ουσία του προβλήματος. Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η "εθνική συνείδηση" είναι άμεσα εξαρτώμενη από την "εθνική μνήμη". Αυτή ακριβώς η εθνική μνήμη κινδυνεύει να απωλεσθεί. Κι αυτό που δεν καταλαβαίνω που να με πάρει, είναι γιατί έπρεπε να "πειραχθεί" ο τρόπος με τον οποίο διδασκόταν η ιστορία. Δηλαδή οι προηγούμενες γενιές δεν τα έμαθαν καλά; Έπρεπε να έρθει η κυρία Ρεπούση και το συνάφι της, οι... "συνήθεις χάσκακες" (κατά Ζουράρι) να μας (ξανα)μάθει ιστορία. Και βέβαια είναι να απορεί κανείς πως όλα αυτά παίρνουν σάρκα και οστά, την εποχή που κυβερνά μία (κατα συνθήκη) συντηρητική παράταξη.
Σε μιά εποχή που πολλές κοινωνίες κάνουν θεαματικές στροφές προς μία ορθολογιστική αυτοσυγκράτηση και επιστροφή σε πιό συντηρητικά στερεότυπα (βλέπε Γαλλία-Σαρκοζί), εμείς προωθούμε μία λανθάνουσα "φιλελεύθερη" προσέγγιση. Δηλαδή με καθυστέρηση υιοθετούμε κάτι που οι άλλοι ήδη το δοκίμασαν, δεν τους πέτυχε και το απέριψαν. Πρόκειται για τον "ελιτισμό των δήθεν προοδευτικών" (κατά Χολέβα) οι οποίοι χλευάζουν αυτούς που σέβονται την εθνική μνήμη. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανουσιούργημα, που παρουσιάζει μία ανιστόρητη ιστορία που εμένα προσωπικά με προσβάλει, με εξοργίζει και μου προκαλεί αγωνίες και ανησυχία.
Ετσι ξαφνικά... Μου μπήκε και μένα η ιδέα του blogging. Δεν ξέρω πως. Χρόνο δεν έχω. Ημερολόγιο δεν τηρούσα ποτέ μου. Τριγυρνούσα σε blog άλλων βλέποντας, διαβάζοντας (όταν εύρισκα λίγο χρόνο και διάθεση) και τότε αποφάσισα να κάνω τη μοιραία έξοδο. Στο χάος... στον κυβερνοχώρο. Ισως τελικά τα blogs να είναι τελευταία ελπίδα των απλών ανθρώπων να βιώσουν την αληθινή δημοκρατία και ελευθερία του λόγου. Να, εδώ είμαι κι εγώ, υπάρχω, σκέπτομαι, προβληματίζομαι, σχολιάζω, λοιδορώ, χαράσσω το δικό μου μονοπάτι... ζω μιά κρυφή ζωή, ή μήπως απλά καταγράφω την πραγματική μου ζωή. Δεν ξέρω θα δείξει. Sign out...
provided by World Time Zones |