Thursday, April 3, 2008

Ηθικόν...ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ...!!!



Η επόμενη μέρα είναι εδώ. Το Ελληνικό Βέτο είναι γεγονός και αυτός ο περήφανος λαός μπορεί επιτέλους να ξαποστάσει (για λίγο) και να γαληνέψει. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σίγουρα απορεί με την Ελληνική επιμονή και αποφασιστικότητα. Το δε προτεκτοράτο των Σκοπίων έλαβε επιτέλους ένα πρώτο μάθημα (από συστάσεώς του) προς γνώση και συμμόρφωση. Για το καλό τους, ας συνετισθούν, γιατί Βούλγαροι και Αλβανοί καραδοκούν να τους διαμελίσουν.

Και η Ελλάς επιτέλους ξυπνά από τον ύπνο που την είχαν ρίξει τα υπνοστεντόν της ανθελληνικής προπαγάνδας, των χειραγωγούμενων ΜΜΕ και άλλων "σκοτεινών" κέντρων. Τώρα χρειάζεται σύνεση, σοβαρότητα, ομοψυχία και προγραμματισμός. Οι Εθνικοί Στρατηγικοί στόχοι είναι πλέον σαφείς και συγκεκριμένοι. Αυτό όμως που πάνω απ' όλα πρέπει να βελτιωθεί είναι η Εσωτερική Εθνική Στρατηγική για την παιδεία και την ενημέρωση των νέων γενεών.

Τις τελευταίες ημέρες τα δικά μας ΜΜΕ (επιτέλους) άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος με τα Σκόπια. Δεν είναι μόνον οι Αμερικάνοι και τα παιχνίδια για τον Στρατηγικό (ενεργειακό) έλεγχο της περιοχής, δεν είναι μόνο το όνομα. Είναι ότι γενιές ολόκληρες Σκοπιανών μεγάλωσαν με το απατηλό όνειρο ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου (και μόνο αυτοί), ότι όλες οι γειτονικές τους χώρες τους καταδυνάστευαν (η Ελλάς προεξάρχουσα) και τους έκλεψαν την ιστορία και τα εδάφη τους, ότι η χώρα τους τελειώνει στη Χαλκιδική. Αυτές τις βαθειά ριζωμένες πεποιθήσεις δεν τις ξεριζώνεις εύκολα από την ψυχή τους.

Την ίδια στιγμή η Ελλάς θέλοντας και μη εκπολιτιζόταν, ευημερούσε και εφήσύχαζε. Το όχι μακρινό παρελθόν των Μακεδονικών αγώνων θάφτηκε. Λες και είχαμε ενοχές για κάτι. Αλλά έτσι επιτάσσει η πολιτική ορθότητα των αναπτυγμένων χωρών. Εμείς καταφέραμε να ξεχάσουμε τους αγώνες που έχουμε δώσει, τα βάλαμε στην άκρη. Αλλά φαίνεται ότι στα Βαλκάνια τίποτα δεν ξεχνιέται.

Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν όλοι (και οι γειτονές μας) ότι στην διεθνή ζούγκλα ισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου. Και πως να το κάνουμε..., ισχυρότεροι σε αυτή τη φάση (οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά) είμαστε εμείς. Ας το αποδεχθούν οι γείτονές μας για να μην πάθουν χειρότερα. Και επιτέλους ας εκμεταλευτούμε στο έπακρο τις δυνάμεις μας.

Υποτίθεται ότι ελέγχουμε οικονομικά τα Σκόπια. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, γιατί οι ιδιωτικές Ελλληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια δρουν αυτόνομα για το δικό τους εμπορικό συμφέρον. Δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός και κρατική κατεύθυνση. Δεν το επιτρέπουν οι νεοφιλελέυθεροι νόμοι του εμπορίου.

Έχουμε γεμίσει με τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες ελεγχόμενα από πανίσχυρους και παντοδύναμους βαρώνους των ΜΜΕ. Όμως αυτοί έχουν εστιασθεί στην εσωτερική προπαγάνδα με στόχο τον Ελληνικό λαό. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε επιθετική επικοινωνιακή πολιτική διεθνώς για να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας και όχι να το κάνουμε αποσπασματικά και σπασμωδικά. Μπορούμε και καλύτερα.

Έχουμε πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις σε σχέση με τα ανέκδοτα που μας περιβάλλουν (της Τουρκίας εξαιρούμενης), μήπως θα έπρεπε να το υπενθυμίζουμε ακόμα και στους εαυτούς μας συχνότερα; Ευτυχώς που αρχίσαμε όλοι να κατανοούμε σε τι ισχυρή διπλωματική θέση μας θέτει το γεγονός ότι ανήκουμε στα δυτικά "clubs" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αρχίσαμε να παίζουμε σωστά.

Ζούμε επικίνδυνους καιρούς καθώς η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποδεικνύει ότι τα σύνορα στα Βαλκάνια είναι ακόμη ρευστά. Ας μην εφησυχάζουμε. Ωρες ώρες συμπεριφερόμαστε σαν να παίζουμε σε ποδοσφαιρικό αγώνα, νικάμε με 4-0 και περιμένουμε αραχτοί τη λήξη του αγώνα. Το παιχνίδι στα Βαλκάνια και τη Παγκόσμια σκηνή δεν τελειώνει ποτέ και ο διαιτητής δεν είναι πάντα αμερόληπτος.

Όμως τέρμα η γκρίνια. Ξημερώνει μια νέα μέρα ανοιξιάτικη και γαλανή σαν τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας.

Wednesday, April 2, 2008

Remember the Alamo...



...mr Busch and mrs Rice. Θα μπορούσα να σας πω "Remember 1940" ή "Remember Korea" όταν το Ελληνικό Έθνος έχυνε το αίμα του πολεμώντας στο πλάι σας mr President. Όμως ειδικά σήμερα που ξεκινά η διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι σας θυμίζω γεγονότα της δικής σας μικρής ιστορίας. Όταν μιά χούφτα Αμερικανοί πατριώτες με τον David Crocket πολεμούσαν ενάντια στον τότε Μεξικανικό επεκτατισμό (πως αλλάζουν οι καιροί...).

Remember the Alamo λοιπόν sir, όταν ήταν κάποτε ένα Αμερικανικό έθνος στα σπάργανα και πολεμούσε για την ελευθερία του και για τις ανθρώπινες αξίες. Όταν "κάποτε στην Αμερική" επικρατούσαν οι δυνάμεις του καλού. Να το θυμόσαστε όταν θα εισπράτετε το μεγαλοπρεπές "όχι" στα σχέδιά σας για την διεύρυνση της συμμαχίας της οποίας ουσιαστικά ηγείστε. Και βέβαια θα αναρωτιέστε μα πως... γιατί;

Να το θυμάστε εσείς και οι ανιστόρητοι συμβουλοί σας (λέγε με Κοντολίζα) όταν θα παγώνει το αλλαζονικό χαμόγελο στα χείλη σας. Γιατί φαίνεται ξεχνάτε, ξεχνάτε εύκολα τους συμμάχους σας και θέλετε πλέον καινούργιους. Σας αρέσει που σας γλείφουν Αλβανοί και Σκοπιανοί και υποκύπτουν πρόθυμα σαν πιστοί σκύλοι στ' αφεντικά τους. Γουστάρετε να βλέπετε υποτακτικούς και σας ενοχλεί που ένα έθνος στηλώνει τα πόδια για να υπεραμυνθεί των αυτονόητων δικαιωμάτων του, των αγώνων του και της ιστορίας του.



Remember the Alamo sir, γιατί εμείς δεν ξεχνάμε τους αγώνες που δώσαμε για την Μακεδονία μας. Εσείς κάποτε είχατε τον Crocket εμείς τον Παύλο Μελά . Αν εσείς δεν τα ξέρετε ή δεν θέλετε να τ' ακούτε πρόβλημά σας. Αν πάλι μας θεωρούσατε δεδομένους κι εύκολους μάλλον την πατήσατε. Εμείς δεν ξεχνούμε πατρίδες, δεν ξεχνούμε ιδανικά, δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας και βέβαια δεν πουλάμε τους συμμάχους μας, στο βωμό του συμφέροντος. Αυτοί είμαστε και κάπως σαν και μάς είσασταν και σείς κάποτε, καιρός λοιπόν να το θυμηθείτε ξανά...

Tuesday, April 1, 2008

ΙΜΙΑ...ξανά



Ξάφνου ο κ. Τριανταφυλλόπουλος θυμήθηκε πάλι τα Ίμια. "Το έριξαν το ελικόπτερο οι Τούρκοι;". Ο πιλότος ζαλίστηκε, έπαθε vertigo ή έμφραγμα; Θλιβερή και πονεμένη ιστορία. Αλλά μια και το θυμηθήκαμε, αλήθεια ποιός θυμάται το "Ευχαριστώ την Κυβέρνηση των ΗΠΑ" του τότε Πρωθυπουργού κ. Σημίτη; Εξαιρετικά επίκαιρο (ο ρόλος των ΗΠΑ δηλαδή) τώρα που τρέχουμε με το Σκοπιανό και τα Βαλκάνια είναι άνω κάτω με την αναγνώριση του Κοσόβου.

Θα ήθελα να σχολιάσω λοιπόν το θέμα της στάσης των ΗΠΑ τότε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη τη νύχτα 3 πολιτικά πρόσωπα (Σημίτης - Πάγκαλος - Αρσένης) μιλούσαν με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ.

Το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών δεν αποκαλύφθηκε φυσικά ποτέ. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να παραθέσω μία πληροφορία που άντλησα από Τουρκικό site συγκεκριμένα το Turkish Greek Relations Forum, όπου εκεί μέσα σε μία μελέτη TURKISH – GREEK RELATIONS From Conflict to Détente the Last Decade, κάποιου Fuat Aksu αναγράφεται η ακόλουθη φράση: ...the declaration from USA stipulating: “the party that shoots the first bullet will find the USA against it” was also efficient. Δηλαδή όποιος "έριχνε" πρώτος θα έβρισκε την Αμερική απέναντί του. Και μετά από αυτό τους είπαμε κι ευχαριστώ...

Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η πηγή, αλλά η συγκεκριμένη φράση αν όντως ειπώθηκε από επίσημα Αμερικανικά χείλη είναι όντως καταλυτική και σίγουρα δίνει άλλη διάσταση στον τρόπο του τελικού χειρισμού της κρίσης. Και βέβαια δικαιώνει όσους φωνάζουν κατά καιρούς για το "βρώμικο" ρόλο των Αμερικάνων στις υποθέσεις άλλων χωρών. Αυτά προς περαιτέρω προβληματισμό και αναζήτηση.