Friday, September 28, 2007

Master & Commander




Η αλλιώς η απόλυτη ταινία περί ηγεσίας, και όχι μόνο. Όσες φορές κι αν τη βλέπω δεν τη χορταίνω. Όλα είναι εκεί... η ναυτικότητα, ο ανδρισμός, η συντροφικότητα, το θάρρος, η ηγεσία, η εκπαίδευση, η τακτική, η μάχη, η ιστορία, το Royal Navy, ο Lord Nelson και τόσα άλλα που μπορώ να γράφω για μέρες. Μιά ταινία must see για τον άνδρα, τον ναύτη, τον ηγέτη. Μια ταινία που θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο μελέτης στις στρατιωτικές ακαδημίες. Μια ταινία που πρέπει να τη δουν όλοι οι Αξιωματικοί του Ναυτικού και όχι μόνο. Μιά ταινία που θα πρέπει να τη δούν όσοι είναι στις κορυφές της ηγεσίας της οποιασδήποτε ηγεσίας, πολιτικής στρατιωτικής δεν έχει σημασία. Όλα είναι τόσα ξεκάθαρα εκεί, η θάλασσα, το πολεμικό πλοίο, το πλήρωμα, το ηθικό, ο εχθρός και πάνω απ'όλους και όλα ο Κυβερνήτης.... o απόλυτος άρχων, ο Θεός, Master & Commander.

Σε μιά εποχή που το ανδρικό φύλο έχει αρχίσει και εκμαυλίζεται, που ρέπει συνεχώς προς τη μαλθακότητα και την τρυφηλότητα, έρχεται αυτή ταινία για να σου δείξει πως ήταν κάποτε οι άνδρες όταν είχαν αρχίδια. Σε μιά εποχή διαρκούς αμφισβήτησης και μηδενισμού, έρχεται αυτή η ταινία που σου τακτοποιεί τις σκέψεις στο μυαλό σου και σου δείχνει ότι ειναι τελικά ωραίο να νοιώθεις περήφανος για την πατρίδα σου, το πλοίο σου τον εαυτό σου τον ίδιο. Σε μιά εποχή και σε μιά χώρα διεφθαρμένη, έρχεται αυτή η ταινία να σου διδάξει το θάρρος και τη δύναμη ψυχής. Σε μιά εποχή που η ηγεσία (η οποιαδήποτε ηγεσία το ξαναλέω) έχει γίνει συνώνυμη του συμβιβασμού, έρχεται η ταινία που σου δείχνει πως πρέπει να είναι ο ηγέτης όταν πρέπει να πάρει αποφάσεις δύσκολες, πως πρέπει να κόβει τους γόρδιους δεσμούς, πως θα θυσιάσει τον έναν για τους πολλούς, πως θα κάνει το πλήρωμά του να τον ακολουθήσει στη μάχη όχι επειδή έχει τον τίτλο και τα γαλόνια, αλλά επείδή είναι αυτό που είναι και μόνο αυτός είναι.


Ξέρω ότι δεν αγγίζουν όλους αυτά. Αν ποτέ μπεί κανείς εδώ και τα διαβάσει μπορεί και να γελάσει... στ' αρχίδια μου, για μένα τα γράφω έτσι κι αλλιώς. Προτιμώ να βλέπω Master & Commander παρά Fame story και συναφείς τηλε-κοπρηές. Προτιμώ να ανασαίνω το θαλασσινό αεράκι παρά τα βοθρολύματα παράγωγα της αστικής υπερκατανάλωσης. Προτιμώ να δώσω παραδείγματα ανδρισμού στα παιδιά μου παρά να τα κάνω bi-sexual δήθεν-προοδευτικούς. Προτιμώ να είμαι αυτόνομος παρά να βασίζομαι σε άλλους. Προτιμώ να είμαι leader παρά follower. Προτιμώ να βλέπω τα νώτα και να κυνηγώ την πρύμνη του εχθρού, παρά να εκθέτω τον κώλο μου στον κάθε μαλάκα που ορέγεται να μου τον γαμήσει. Προτιμώ να γαμάω απο το να με γαμάνε. Προτιμώ να νικάω απο το να με νικάνε. Προτιμώ να είμαι Master & Commander.

Tuesday, September 11, 2007

Προπαγάνδα & Παραπληροφόρηση

Ένα ζήτημα που μ' έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό, είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Διαπιστώνω καθημερινά το μένος και τη λύσσα με την οποία μιά μεγάλη μερίδα του έντυπου και τηλεοπτικού τύπου κτυπά την Κυβέρνηση με κάθε μέσο. Ξέρω, είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο πιστεύω ότι στο βωμό των συμφερόντων οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες - επιχειρηματίες που τους καθοδηγούν έχουν χάσει το μέτρο, κυριολεκτικά. Η γραμμή νομίζω είναι σαφής: "Υπερτονίστε τα κακώς κείμενα της Κυβέρνησης και του Κρατικού μηχανισμού, υποβιβάστε και αγνοήστε την οποιαδήποτε θετική εικόνα στο βωμό του συμφέροντος".

Στις πυρκαγιές για παράδειγμα, (όπου ο κρατικός μηχανισμός δεν τα πήγε καλά είναι γεγονός), οι μόνες εικόνες που φαίνονταν ήταν οι ξυπόλητοι και πανικόβλητοι πολίτες που προσπαθούσαν να σβήσουν το πύρινο θηρίο με λάστιχα ποτίσματος. Πουθενά ένα πυροσβεστικό άγημα, πουθενά τα εναέρια μέσα κι ας έλεγε το Υπουργείο Άμυνας ότι η διαθεσιμότητά τους ήταν στο 100%, πουθενά οι διασώσεις (εκτός από την περίπτωση της διάσωσης του συνεργείου του ΑΝΤ-1). Με λίγα λόγια μόνο χάος, πανικός και παντελής απουσία του Κράτους.
Αντιλαμβάνεται κανείς πλεόν ότι ζούμε για τα καλά στην δικτατορία των βαρώνων των ΜΜΕ. Αλήθεια είναι ότι μας προβάλλουν αυτοί. Αυτοί διαμορφώνουν απόψεις και συνειδήσεις. Το ξεκάθαρο μήνυμα που περνούν είναι, ότι αυτοί εφεξής θα ανεβάζουν και θα κατεβάζουν Κυβερνήσεις. Έ λοιπόν όχι, δεν το δέχομαι. Δεν δέχομαι να με νομίζουν για κάφρο χειραγωγούμενο. Αμφισβητώ ευθέως την αξιοπιστία των ΜΜΕ κι έχω αποδείξεις.

Στο εξώφυλλο βλέπουμε τρεις ανθρώπους να δίνουν κυριολεκτικά μάχη με τις φλόγες πάνω στην σκεπή του σπιτιού τους. Μέχρι εδώ καλά... Ωστόσο για κακή τύχη των δημοσιογράφων και των συντακτών της εφημερίδας, η ίδια φωτογραφία δημοσιεύτηκε και σε άλλα έντυπα (όπως η εφημερίδα city press) με τη μόνη διαφορά ότι η τεράστια φωτιά δεν υπήρχε!!!


Χρειάζεται να πω ή να γράψω τίποτ' άλλο; ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!!

Friday, September 7, 2007

Όχι στην Παλιά Πόλη


Ελλάδα 2017 μ.Χ. Το φιλελεύθερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της «Νέας Πορείας» έρχεται στην εξουσία, αφού σαρώνει στις εκλογές με ποσοστό 49% με την βοήθεια των αλλοδαπών ψηφοφόρων και της αποχής. Με προεδρικό διάταγμα απαγορεύεται η ανάρτηση της σημαίας. Ακολουθούν νυχτερινοί εμπρησμοί των εκκλησιών, απαγόρευση της δημόσιας έκθεσης των θρησκευτικών συμβόλων και των θρησκευτικών γάμων και επιβολή της υποχρεωτικής καύσης των νεκρών. Ο Αρχιεπίσκοπος τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και αποβιώνει λίγο αργότερα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σε όλους τους μετανάστες χορηγείται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Στην Κύπρο επιβάλλεται το σχέδιο Ουίλιαμς, κακέκτυπο του αλήστου μνήμης σχεδίου Ανάν. Με την νέα «αντιτρομοκρατική» και «αντιφασιστική» νομοθεσία τα εθνικιστικά κόμματα τίθενται εκτός νόμου. Την θέση των κομμάτων που απαγορεύονται παίρνουν κάποια «φιλελεύθερα» κόμματα των επιχειρηματιών για να προσδώσουν νομιμότητα στο πολιτικό παιχνίδι. Η πολυεθνική αστυνομία αναλαμβάνει την τήρηση της τάξεως. Η μοναδική αντίδραση προέρχεται από την οργάνωση της «Μάχης» που έχει την έδρα της στην Παλιά Πόλη των Αθηνών.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα μας γράφει στο νέο βιβλίο του ο εκλεκτός δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου. Το έργο του είναι ομολογουμένως ιδιαίτερα πρωτότυπο, αν όχι μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα. Ο ίδιος ο συγγραφέας ανήκει θα έλεγα στην κατηγορία των Δεξιών διαννοούμενων (σπάνιο είδος) και αρθρώνει έναν πολιτικό λόγο, τόσο μεστό που ξαφνιάζει ευχάριστα ακόμη και όσους νοιώθουν ότι ανήκουν πολιτικά σε άλλους χώρους. Αυτό που μου άρεσε στο βιβλίο είναι ότι περιγράφει ένα Οργουελικό μέλλον με τόση ακρίβεια, που θα έλεγε κανείς ότι ο συγγραφέας του στ' αλήθεια έχει ζήσει αυτά που γράφει. Μια πιό προσεκτική ανάγνωση κάνει τον αναγνώστη να καταλάβει ότι ο συγγραφέας δεν κάνει τίποτ' άλλο από μία προβολή της παρούσας κατάστασης στο μέλλον με μία ωστόσο υπερθετική αναγωγή που σίγουρα σε ανατριχιάζει. Ακόμα και οι χαρακτήρες του βιβλίου δεν απέχουν από υπάρχουσες μορφές του σήμερα. Τέλος οι σελίδες του βιβλίου έχουν έντονο το άρωμα της Ελλάδας χωρίς άναρθρες εθνικοπατριωτικές κορώνες, γι' αυτό θα αρέσει σε πολύ κόσμο. Δεν έχω τι άλλο να προσθέσω. Μπράβο Νίκο.

Thursday, September 6, 2007

Zeitgeist




Για όλους εσάς που θεωρείτε εαυτούς "ψαγμένους" και σκεπτόμενους πολίτες, θα πρότεινα την ταινία
"Zeitgeist", (προφέρεται τσάϊτγκάιστ και σημάινει κάτι σαν "το πνεύμα των καιρών, πνεύμα της εποχής, του χρόνου" κλπ). Η ταινία είναι άκρως ενδιαφέρουσα αλλά πρέπει να τη δείς με ανοιχτό μυαλό, γιατί θίγει πολλά θέματα με ανατρεπτικό τρόπο.

Αν αναρωτάσθε γιατί γίνονται πόλεμοι, γιατί το πολιτικό σύστημα είναι πουλημένο, γιατί η παιδεία και η οικονομία μας πάνε κατά διαόλου, γιατί τα ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση έχουν τέτοια δύναμη, αν αναζητάτε την αλήθεια και αν τέλος πάντων ψάχνετε για το ποιός στ' αλήθεια κυβερνά αυτόν τον πλανήτη, αυτή η ταινία μπορεί να σας δώσει το έναυσμα για να δείτε τον κόσμο με άλλη προοπτική και ίσως να βρείτε και κάποιες απαντήσεις.

Θα μπορούσα να παρομοιάσω την ταινία με το Matrix, καθώς πρόκειται για μιά πιό πεζή ερμηνεία και αποκάλυψη του εικονικού κόσμου στον οποίο ζούμε. Επίσης βρίσκω την ταινία λίαν επίκαιρη λόγω πυρκαϊών, ασύμμετρων απειλών, αόρατων εχθρών, διεφθαρμένων και χειραγωγούμενων πολιτικών που διεκδικούν την ψήφο μας κλπ. Δεν ξέρω αν η ταινία θα φτάσει στις κινηματογραφικές αίθουσες ή στα ράφια των Βιντεάδικων (πολύ αμφβιάλλω), αλλά χάρη στο ελέυθερο (ως πότε ακόμα;) διαδίκτυο, μπορεί κάποιος να κατεβάσει το torrent από εδώ.