Wednesday, May 23, 2007

Ναυμαχία της Midway


Φέτος και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου συμπληρώνονται 65 χρόνια από την Ναυμαχία της Midway. Τέσσερα Ιαπωνικά Αεροπλανοφόρα (Akagi, Kaga, Hiryu, Soryu) έναντι τριών Αμερικανικών (Enterprise, Hornet, Yorktown) στην πιο κρίσιμη Αερο-Ναυτική αναμέτρηση του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ. Μέχρι το πρωί της ημέρας εκείνης οι Ιάπωνες είχαν την απόλυτη Θαλάσσια Κυριαρχία, έως το βράδυ την είχαν απωλέσει. Ποτέ άλλοτε μία και μόνο μάχη δεν έφερε τέτοια δραματική τροπή σε έναν πόλεμο.

Το διαδίκτυο βρίθει από ιστοσελίδες αφιερωμένες στην εν λόγω Ναυμαχία. Ωστόσο φέτος στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Ναυτικού υπάρχει ειδικό αφιέρωμα-οδοιπορικό υπο τον τίτλο "The Course to Midway". Το αφιέρωμα δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς καταγράφονται όλα τα γεγονότα, καταστάσεις και άνθρωποι που ενεπλάκησαν μέχρι την ώρα διεξαγωγής της Ναυμαχίας και κατά τη διάρκεια αυτής.

Tuesday, May 22, 2007

Made in Turkey?


Διαβάζω στα Αμυντικά Θέματα του Μαΐου: "Ετοιμη να παράξει το δικό της άρμα μάχης είναι η Τουρκία, όπως έγινε γνωστό έπειτα από συνάντηση που είχαν στελέχη της κυβερνήσεως, του υπουργείου Άμυνας και επιχειρηματίες".
Μετά και από μιά γρήγορη αναζήτηση νάσου και το σχετικό αρθράκι στο διαδικτυακό τόπο DefenceNews.com.

Τι έγινε ρε παιδιά; Οι πάλαι ποτέ "μπουνταλάδες" ξεθάρρεψαν και κάνουν τέτοια τεχνολογικά ανοίγματα; Από τη μιά το "Εθνικό Πλοίο" (MilGem), από την άλλη συμπαραγωγές για F-16, CN-235, UAVs κλπ από την TAI. Νάσου τώρα και το "Εθνικό Τανκ". Κι εμείς εδώ τι κάνουμε; Εμείς τα εξυπνοπούλια που θέλουμε να ενισχύσουμε και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία που βρισκόμαστε; Ααα εμείς είμαστε μάγκες και τα παίρνουμε έτοιμα. Τα μοσχοπληρώνουμε σε διεφθαρμένους εμπόρους όπλων για να πάρουμε καλό πράμα, δοκιμασμένο. Η στην καλύτερη περίπτωση τα φτιάχνουμε (σαν υποκατασκευαστές βεβαίως, όχι συμπαραγωγοί) με σχέδια τρίτων. Να κάτι σαν τον "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ" να πούμε που γέρνει λιγάκι.

Δηλαδή δεν κατάλαβα τι παραπάνω έχουν τα Τουρκάκια που το παλεύουνε όπως μπορούν να αναπτύξουν δικιά τους - ναι δικιά τους - αμυντική βιομηχανία. Σιγά - σιγά με μεθοδικότητα ασύμβατη με την Ανατολίτικη νοοτροπία και με μιά υπομονή κι επιμονή που σίγουρα προκαλεί εντυπώσεις. Κι εμείς εδώ να αμπελοφιλοσοφούμε και να βαυκαλιζόμαστε. Αλλά ξέχασα εμείς Tanks μπορεί να μην μπορούμε να σχεδιάσουμε (πόσο μάλλον να κατασκευάσουμε), αλλά από "Think Tanks" όσα θες: ΙΑΑ, ΕΛΙΑΜΕΠ, ΕΛΕΣΜΕ και άλλα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε και να "σκεφτόμαστε" το κακό μας τον καιρό. Παπαρολογία "Made in Greece".

Friday, May 18, 2007

Τηλε-Ναύαρχος




Έχει γίνει πλέον και αυτός ένας αστέρας πρώτου μεγέθους. Δημοφιλής προσκεκλημένος και παρατρεχάμενος σε εκπομπές καθ’όλο το εύρος της τηλεοπτικής ζώνης. Πρωϊνάδικα, ξενυχτάδικα, μεσημβρινά κουτσομπολίστικα. Που τον χάνεις, που τον βρίσκεις, από στούντιο σε στούντιο και από πάνελ σε παράθυρο. Πολυγνώμων και πολυπράγμων, εκφράζει άποψη επί παντός επιστητού. Η θεματολογία του ευρύτατη και ανεξάντλητη. Ο ίδιος αγέρωχος, φλεγματικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, δεν διστάζει να κατακρίνει να λοιδορήσει να ειρωνευτεί και να σατιρίσει τα πάντα. Ο λόγος βεβαίως για τον ιταμό επίτιμο ΑΓΕΝ Ναύαρχο Αντωνιάδη.

Δεν θα σχολιάσω τις θέσεις του. Η ελευθερία του λόγου μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε όπως θέλουμε και όπου θέλουμε. Ωστόσο οι στρατιωτικοί διέπονται από κανόνες συμπεριφοράς και δεοντολογίας πολύ αυστηρότερες από τον μέσο πολίτη, ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι. Δεν έχει σημασία τι λέει ο Ναύαρχος Αντωνιάδης, αλλά το που και το πως το λέει. Δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τα λεγόμενά του. Σημασία έχει ότι λόγω της θέσης του και του θεσμικού τίτλου του δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται βορά στον κάθε τηλε-κανίβαλο δημοσιογράφο. Ο λόγος απλός και ξεκάθαρος. Η παρουσία του Ναυάρχου οδηγεί το κοινό σε συνειρμικά συμπεράσματα για το ήθος και το ποιόν όλων των υπολοίπων αξιωματικών του ΠΝ. Αυτό είναι το αμάρτημα του Αντωνιάδη. Εκμεταλλεύεται τον τίτλο του επίτιμου ΑΓΕΝ για την δική του προβολή και δημοσιότητα. Ποιος δίνει δεκάρα για τις απόψεις του οποιοδήποτε πολίτη Αντωνιάδη. Ακούει όμως με προσοχή τις δηλώσεις του Ναυάρχου πρώην Αρχηγού και είτε γελά είτε θλίβεται.

Τώρα σε ότι αφορά τη θρησκεία ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει. Οι πιο ψύχραιμοι θα δουν στην κάθε θρησκεία το λατρευτικό πλαίσιο με το οποίο ο απλός άνθρωπος δοξάζει Τον Θεό. Αυτό το πλαίσιο είτε σου αρέσει είτε όχι και κάνεις τις επιλογές σου. Οφείλεις όμως να αποδεχτείς αν είσαι στρατιωτικός ότι οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα είναι κομμάτι της επαγγελματικής σου πορείας. Το κάνεις «γαργάρα» και πορεύεσαι. Έτσι έκανε και ο Ναύαρχος. Από ότι φαίνεται όμως ασφυκτιούσε. Τον ενοχλούσε ίσως και η ίδια η στολή του, αν κρίνουμε από τα απαξιωτικά του σχόλια για τα παράσημα. Τη φορούσε βέβαια και σε εορτές και τελετές πήγαινε και τον Άγιο Νικόλαο εξυμνούσε στους λόγους του. Γιατί άραγε, ποιόν κορόιδευε; Τους αξιωματικούς συναδέλφους του, τους πολιτικούς του προϊσταμένους που τον εμπιστευτήκαν, ή τον ίδιο του τον εαυτό;



Το θέμα είναι ότι όταν αποστρατεύτηκε και οι προβολείς της δημοσιότητας έκλεισαν γι’ αυτόν έδειξε τον πραγματικό του εαυτό. Το μόνο που ζητούσε ήταν προβολή και δόξα. Όταν τα έχασε τα αποζήτησε στα τηλεοπτικά στούντιο. Μπράβο Ναύαρχε τα κατάφερες να γίνεις διάσημος. Σου εύχομαι το ταχύτερο να κάνεις και σουξέ στο “Je t’ aime” της κυρίας Πάνια. Κοίτα μόνο να είσαι με τη μεγάλη στολή του Ναυτικού γιατί το γιαούρτι που θα φας «γράφει» ωραία στο μαύρο.

Tuesday, May 15, 2007

CIA Factbook


«2% Τούρκους και άλλους» 'βλέπει' στην Ελλάδα η ανανεωμένη παγκόσμια έκδοση του World Factbook της CIA, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου. Σημειώνεται ότι στην έκδοση του 2006, το 2% ήταν απλώς «άλλοι».

H εν λόγω είδηση πέρασε στα ψιλά πριν από λιγες μέρες, (έχουμε άλλες προτεραιότητες βλέπετε...). Κι όμως κάτι τέτοια "ψιλά" σε λίγα χρόνια θα χοντρύνουν και θα τα βρούμε μπροστά μας σαν το Μακεδονικό ζήτημα. Είναι ενδιαφέρουσα επίσης και η συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο State Department, γιατί δείχνει και την επίσημη στάση της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Τι κι αν η συνθήκη της Λωζάνης πολύ επιμελώς έγραφε μόνο για Μουσουλαμανική μειονότητα και όχι για Τουρκική (όλα έχουν τη σημασία τους). Χρειάστηκαν 84 χρόνια για να αρχίσει η διολίσθηση προς μη εθνικά συμφέροντα και θέσεις (ή μήπως είχε αρχίσει πολύ πιο πριν;).

Ετσι όπως πάμε σε καμμιά δεκαριά χρόνια το τότε World Factbook θα αναφέρει και Αλβανική μειονότητα 10%, με ότι μπορεί να σημαίνει ή να συνεπάγεται αυτό. Οι προβληματισμοί δικοί σας...

Monday, May 14, 2007

Falklands - Ιμια

1982 – Απρίλιος. Το Βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει για τον τρόπο αντιμετώπισης της πιο σοβαρής κρίσης στην πρόσφατη μεταπολεμική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε 48 ώρες επίκειται επίθεση των Αργεντινών κατά των νήσων Falklands. Οι Πολιτικοί είναι διστακτικοί. Ο Υπουργός Άμυνας John Nott υποστηρίζει ότι η απόσταση είναι απαγορευτική για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Όμως ο Βρετανός Α/ΓΕΝ (1st Sea Lord) Admiral Sir Henry Leach έχει διαφορετική άποψη. Διακόπτει το συμβούλιο, παρακάμπτει την ιεραρχία και ζητά απ’ευθείας ακρόαση από την Πρωθυπουργό Margaret Thatcher. Διαβεβαιώνει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση είναι εφικτή, ο στόλος είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ότι ο ίδιος μπορεί να συγκροτήσει μία δύναμη επιχειρήσεων μέσα σε λίγες μέρες. Η αποφασιστικότητα, ο ενθουσιασμός και ο επαγγελματισμός του Ναυάρχου πείθουν την σιδηρά κυρία για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η μετέπειτα ιστορία είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Το κύρος και το γόητρο μίας πρώην αυτοκρατορίας αποκαθίσταται.

1996 – Ιανουάριος. Ξημερώματα της 31ης. Η Ελλάς βιώνει τη χειρότερη κρίση μετά τη μεταπολίτευση – τα Ίμια. Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει «άτυπα» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας εστιάσουμε στις ηγετικές μορφές των κ. Σημίτη και Ναυάρχου Λυμπέρη μέσα από τα ίδια τους τα γραπτά. Ο τότε Πρωθυπουργός γράφει για την κρίση στο βιβλίο του «Πολιτική Για Μια Δημιουργική Ελλάδα». Επιλέγω μερικές φράσεις μέσα από το βιβλίο του που αποκαλύπτουν την ψυχοσύνθεση του τότε Πρωθυπουργού της χώρας και τις προθέσεις του: «Πρόθεσή μου δεν είναι η εμπλοκή της Ελλάδας σε μία ενδεχόμενη αναμέτρηση με άγνωστες προεκτάσεις...»«Ήθελα να αποφύγω τη δημιουργία της εντύπωσης ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολεμική κρίση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί με πολιτικά μέσα κι όχι με μία στρατιωτική επιχείρηση» (σελ. 63). Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι η Πολιτική ηγεσία έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της. Έχει επιλέξει την μη σύγκρουση. Το κύρος και το γόητρο της χώρας βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Η αγωνία του δε για απεμπλοκή είναι κάτι παραπάνω απο φανερή στη φράση του: «Αρχίζει να διαφαίνεται η προοπτική εξόδου από την κρίση» (σελ. 67). Όμως κάπου εκεί που η κρίση αποκλιμακωνόταν, οι Τούρκοι κάνουν κίνηση αιφνιδιασμού και καταλαμβάνουν τη Δυτική Ίμια. Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έχει έρθει. Στο σημείο αυτό ας δούμε τι λέει ο ίδιος ο Ναύαρχος Λυμπέρης στο βιβλίο του "Εθνική Στρατηγική και Χειρισμός Κρίσεων" (σελ. 186), όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας του θέτει μία σαφή ερώτηση: «... πως βλέπει ο Α/ΓΕΕΘΑ το αποτέλεσμα ενδεχόμενης σύγκρουσης;». Απαντά ο Ναύαρχος: «Έχουμε τακτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου και στο ξεκίνημα θα τους καταφέρουμε ένα γερό κτύπημα με την Αεροπορία και το Ναυτικό. Η σύγκρουση ίσως κλιμακωθεί. Δεν μπορώ να σας βεβαιώσω ότι έχω τη νίκη στο πιάτο. Θα πολεμήσουμε για να νικήσουμε». Η προηγούμενη φράση μεταφράζεται με άλλα λόγια «...ναι μεν μπορούμε αλλά μπορεί και όχι, άρα η απόφαση είναι δική σου». Αυτό ήταν..., μετά από αυτή την «προσεκτική» απάντηση και με δεδομένες τις προθέσεις του κ. Σημίτη, η απόφαση της Πολιτικής ηγεσίας ήταν δεδομένη και τα αποτελέσματα είναι επίσης γνωστά.

Ο παραλληλισμός των δύο συμβάντων είναι αναπόφευκτος. Από τη μία, βούληση και αποφασιστικότητα, από την άλλη ανασφάλειες, επιφυλακτικότητα, φοβία. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Friday, May 11, 2007

Ναυτικό όραμα


Οι σύγχρονες γεωστρατηγικές απαιτήσεις (Ενιαίος Αμυντικός Χώρος, Πετρέλαια Κύπρου, Κρίση Λιβάνου, Αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ) προσδιορίζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες που καλείται να αναπτύξει το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό και κυρίως οι μεγάλες μονάδες κρούσης (Φρεγάτες) αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής. (Κατ’ αντιστοιχία και όλα τα Ναυτικά των μεγάλων χωρών εξυπηρετούν με ανάλογο τρόπο τα εθνικά τους συμφέροντα).

Οι Ναυτικές μονάδες από τη φύση τους καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του πολέμου (σε πλαίσια ΝΑΤΟ) που θέλουν τις στρατιωτικές μονάδες ευκίνητες, αυτόνομες, με μεγάλη ισχύ πυρός, ικανές να δράσουν μακριά από τα εδάφη τους (βλ. NRF).

Η Ελλάς παρά τον Θαλασσινό – Ναυτικό χαρακτήρα που της προσδίδει η γεωστρατηγική θέση της, κατά την μεταπολεμική εποχή ακολούθησε μία μάλλον στρεβλή ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά την ψυχροπολεμική περίοδο ο Στρατός Ξηράς ήταν ο Κλάδος ο οποίος κυριάρχησε, λόγω και του χαρακτήρα των από Βοράς απειλών και ενδεχομένως λόγω του χαρακτήρα που οι σύμμαχοι ήθελαν να μας επιβάλλουν.

Στην δεκαετία του ’80 – ’90 ήταν η Αεροπορία το όπλο που αναπτύχθηκε περισσότερο, κάτι που αποτελούσε και πολιτική επιλογή (υπάρχει σχετική αναφορά σε βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη). Η ανάπτυξη της Αεροπορίας ήταν βεβαίως εις βάρος και του Ναυτικού το οποίο υποχρεώθηκε να καλύψει της ανάγκες του με μεταχειρισμένες φρεγάτες (πλην των εξαιρέσεων της ναυπήγησης των 4 ΜΕΚΟ).

Σήμερα όπου η Ναυτική ισχύς παγκοσμίως (πολεμική και εμπορική) είναι το κατ’εξοχήν μέσον της θαλάσσιας κυριαρχίας και ασφάλειας (και κατ’ επέκτασης Εθνικής), οι ναυτικοί εξοπλισμοί είναι κάτι παραπάνω από επίκαιροι.

Το ΠΝ οφείλει να παραμείνει σταθερά στοχευμένο στην προσπάθεια πρόσκτησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην κατηγορία των Ναυτικών ανοικτής θαλάσσης (blue water navies).

Ο Αγών μου...


Κι εκεί που όλοι νόμιζαν ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε τελειώσει, νάσου οι επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα και βέβαια η προκήρυξη στην Ελευθεροτυπία (για να μην ξεχνιόμαστε) στα πρότυπα της 17Ν. Τη διάβασα προσεκτικά. Αντιγράφω ένα απόσπασμα από την αρχή γιατί έχει ενδιαφέρον:

"Οι τελευταίες Κυβερνήσεις στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού και της προσαρμογής στο νέο περιβάλλον των ελεύθερων αγορών, επιτίθενται σε κατακτήσεις που αφορούν την εργασία, την υγεία, τους μισθούς και τις συντάξεις, τη δημόσια περίθαλψη των εργαζομένων. Προωθούν με κάθε μέσο την πολιτική αναδιανομής του πλούτου από τα χαμηλά ταξικά στρώματα προς τα υψηλά, εφαρμόζουν πολιτικές που πριμοδοτούν τη "νέα οικονομία" του χρηματιστηριακού τζόγου και περιθωριοποιούν όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας προς χάριν των πολυεθνικών."

Αυτά και άλλα πολλά λέει στην προκήρυξη. Ομολογουμένως η καταγραφή των σύγχρονων κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αν και οι θεωρείες περί γενικευμένης συνομωσίας κατά των χαμηλών τάξεων δεν με βρίσκουν σύμφωνο, είναι ωστόσο γεγονός ότι η σύγχρονη κοινωνία είναι εγκλωβισμένη σε μιά δίνη προβλημάτων. Ασφυκτιά οικονομικά καθώς παρασύρεται και από τις σειρήνες του υπερκαταναλωτισμού. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι σε μεγάλο προσοστό οικονομικοί σκλάβοι των τραπεζών. Στην προσπάθειά τους δε για περισσότερη ευμάρεια βουλιάζουν όλο και περισσότερο στα χρέη. Βιώνουμε περίοδο ψευδο-ευημερίας, μιάς εικονικής ευημερίας δυτικών προτύπων. Σε αυτό δε το σημείο συμφωνούν τόσο οι αριστεροί όσο και οι ριζοσπαστικοί δεξιοί.

Με λίγα λόγια οι νεο-τρομοκράτες το έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και προσπαθούν να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των Ελλήνων. Όμως κάπου εκεί αρχίζει να χάνεται η μπάλλα. Αυτή η δαιμονοποίηση των πάντων, πολιτικών, επιχειρηματιών και κυρίως των αστυνομικών είναι λίγο "πασέ". Προφανώς οι συντάκτες της προκήρυξης δεν έχουν πάει σε άλλες δυτικές ευνομούμενες χώρες για να δούν πως συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί, αλλά και πόσο λιγότερες ελευθερίες απολαμβάνουν οι πολίτες. Δε λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία μας. Αλλά με το να ρίξουμε μερικές σφαίρες και να καθαρίσουμε και κανα "μπάτσο" θα το λύσουμε;

Η κοινωνία μας και αναφέρομαι στην Ελληνική κοινωνία πάσχει κυρίως από την έλειψη αρχών και αξιών στην σύγχρονη αστική τάξη. Προσωπικά δεν με πειράζει τόσο η υπερβολική χλιδή που απολαμβάνουν κάποιοι γύρω μου. Με ενοχλεί όμως ο τρόπος με την οποία έχει αυτή αποκτηθεί. Δεν με ενοχλούν τόσο οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες. Ο ανισότητες είναι δεδομένες σε όλα τα κοινωνικά "οικοσυστήματα". Με ενοχλεί όμως όταν το σύστημα στο οποίο ζω, εργάζομαι, μορφώνομαι, δεν μου έχει εξασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο και τα κατάλληλα κριτήρια αξιολόγησης, για να έχω τουλάχιστον ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους και να αποκτήσω - με την αξία μου - το κοινωνικό και κυρίως οικονομικό status που επιθυμώ. Η μάλλον καλύτερα δεν με πείθει ότι αυτός είμαι γιατί αυτό μου αξίζει.

Με την ίδια λογική των τρομοκρατών μου φταίει λοιπόν το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, οι βαρώνοι των media και οι πολιτικοί οι οποίοι διαπλέκονται μαζί τους. Αυτοί οι τελευταίοι που θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακες αποδείχθηκαν τελικά επιρρεπείς στη διαφθορά και τον εύκολο πλουτισμό. Έτσι είναι... Κι όμως αυτούς τους πολιτικούς κάποια πρόβατα-ψηφοφόροι τους έχουν αναδείξει. Κάποια θλιβερά ανθρωπάκια που στο όνομα του βολέματος και του ρουσφετιού, πούλησαν την ψήφο τους, το μόνο όπλο που μας έχει απομείνει στη σύγχρονη δημοκρατία, σε ανεπαρκείς πολιτικούς. Δηλαδή με τη λογική του Επαναστατικού Αγώνα να βγούμε με τα όπλα και να καθαρίζουμε τα στρατιωτάκια των κομματικών νεολαιών ή τους αμόρφωτους τηλεθεατές της Πάνια και του "Fame Story" που τόσο ξέρουν, τόσο καταλαβαίνουν και ανάλογα ψηφίζουν.

Τι φταίει τελικά; Πολλά φταίνε, το κεφάλι μας το ξερό φταίει, εμείς φταίμε. Μήπως χρειάζεται να κάνουμε format στο "σκληρό δίσκο" της πολιτικής ζωής μας και να εγκαταστήσουμε νέο "λειτουργικό σύστημα;" Και πως θα γίνει αυτό θα μου πείτε, με πόλεμο, με πραξικόπημα, με "επανάσταση" τύπου '67; Δεν ξέρω..., Πολιτικές λύσεις υπάρχουν, πάντως όχι με γκαζάκια, κουκουλοφόρους και "επαναστατικούς αγώνες"

Αντίβαρο Συνειδήσεων...


Μετά την επίσκεψή μου στο δικτυακό τόπο του Αντίβαρου σκέφτηκα να συνδράμω στην προσπάθεια της "σιωπηλής" πλην υγειούς πλειοψηφίας αυτού του τόπου, να παρέμβει και να ακουστεί δυναμικά. Νομίζω ότι η συμπαθής γελοιογραφία παριστάνει πολύ γλαφυρά τον κίνδυνο που ελοχεύει από τους πειραματισμούς μερικών πεφωτισμένων. Συμπληρωματικά αντιγράφω τις ενστάσεις της Ακαδημίας για το "πόνημα" της Ιστορίας ΣΤ' Δημοτικού.
Γράφει η Ακαδημία:

"Aισθητή είναι η απόκλιση του βιβλίου από τις κατευθύνσεις και τους στόχους του Διαθεματικού Eνιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών Iστορίας (ΔEΠΠΣI), βάσει της κανονιστικής αποφάσεως 21072/Γ2…
Συμπερασματικά, το κείμενο του διδακτικού εγχειριδίου

  • Δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής μνήμης και της ελληνικής αυτογνωσίας.
  • Eπιδεικνύει προχειρότητα κατά την προσέγγιση μείζονος σημασίας ζητημάτων του ιστορικού παρελθόντος και αδυναμία διακρίσεως του εκάστοτε ουσιώδους από το επουσιώδες.
  • Παρουσιάζει ικανό αριθμό ανακριβειών, λαθών και παραλείψεων ουσιώδους συχνά σημασίας…
  • Στην τελική κρίση περί του εγχειριδίου οφείλει να αποδοθεί η επιβεβλημένη βαρύτης στην επιταγή του Συντάγματος για την ανάπτυξη μέσω της παιδείας της "εθνικής συνειδήσεως των Eλλήνων". "-

Νομίζω ότι η Ακαδημία πολύ συνοπτικά αλλά με ακρίβεια, εστιάζεται στην ουσία του προβλήματος. Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η "εθνική συνείδηση" είναι άμεσα εξαρτώμενη από την "εθνική μνήμη". Αυτή ακριβώς η εθνική μνήμη κινδυνεύει να απωλεσθεί. Κι αυτό που δεν καταλαβαίνω που να με πάρει, είναι γιατί έπρεπε να "πειραχθεί" ο τρόπος με τον οποίο διδασκόταν η ιστορία. Δηλαδή οι προηγούμενες γενιές δεν τα έμαθαν καλά; Έπρεπε να έρθει η κυρία Ρεπούση και το συνάφι της, οι... "συνήθεις χάσκακες" (κατά Ζουράρι) να μας (ξανα)μάθει ιστορία. Και βέβαια είναι να απορεί κανείς πως όλα αυτά παίρνουν σάρκα και οστά, την εποχή που κυβερνά μία (κατα συνθήκη) συντηρητική παράταξη.

Σε μιά εποχή που πολλές κοινωνίες κάνουν θεαματικές στροφές προς μία ορθολογιστική αυτοσυγκράτηση και επιστροφή σε πιό συντηρητικά στερεότυπα (βλέπε Γαλλία-Σαρκοζί), εμείς προωθούμε μία λανθάνουσα "φιλελεύθερη" προσέγγιση. Δηλαδή με καθυστέρηση υιοθετούμε κάτι που οι άλλοι ήδη το δοκίμασαν, δεν τους πέτυχε και το απέριψαν. Πρόκειται για τον "ελιτισμό των δήθεν προοδευτικών" (κατά Χολέβα) οι οποίοι χλευάζουν αυτούς που σέβονται την εθνική μνήμη. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανουσιούργημα, που παρουσιάζει μία ανιστόρητη ιστορία που εμένα προσωπικά με προσβάλει, με εξοργίζει και μου προκαλεί αγωνίες και ανησυχία.

Thursday, May 10, 2007

Εγένετο Φως...


Ετσι ξαφνικά... Μου μπήκε και μένα η ιδέα του blogging. Δεν ξέρω πως. Χρόνο δεν έχω. Ημερολόγιο δεν τηρούσα ποτέ μου. Τριγυρνούσα σε blog άλλων βλέποντας, διαβάζοντας (όταν εύρισκα λίγο χρόνο και διάθεση) και τότε αποφάσισα να κάνω τη μοιραία έξοδο. Στο χάος... στον κυβερνοχώρο. Ισως τελικά τα blogs να είναι τελευταία ελπίδα των απλών ανθρώπων να βιώσουν την αληθινή δημοκρατία και ελευθερία του λόγου. Να, εδώ είμαι κι εγώ, υπάρχω, σκέπτομαι, προβληματίζομαι, σχολιάζω, λοιδορώ, χαράσσω το δικό μου μονοπάτι... ζω μιά κρυφή ζωή, ή μήπως απλά καταγράφω την πραγματική μου ζωή. Δεν ξέρω θα δείξει. Sign out...